Häng med i vår utveckling!

Nytt pannband

Tyvärr har jag tröttnat lite på det silvriga pannbandet jag har nu och vill ha något nytt. Spanade runt lite bland Perfect Sit of Swedens pannband eftersom många av de är dööösnygga, och fastnade främst för de två på bilden nedan. Mitt inre bara skriker 'JAAAAA!' efter det rosa då jag tror att han hade blivit riktigt snygg i det och t.ex. med ett SÅNT HÄR schabrak, men det logiska i mig säger att det är lättare att matcha ihop det guldiga än det rosa...
 
Vad tycker ni?
 
 


kvällens outfit

 
Hjälm - Charles Owen Ayr8 Leatherlook
Stickad tröja - Gina Tricot
Ridbyxor - Hööks Charleston
Ridstövlar - Hööks Arezzo
 
 
Träns - Hööks Hunter
Schabrak - Schockemöhle Sports
Stigbyglar - Sprenger Bow Balance
Benskydd fram - Veredus Carbon Gel
Benskydd bak - LamiCell PRO Elite


Matriell kärlek

I söndags kväll satt jag i soffan och slösurfade lite på HästNet bland den begagnade utrustningen, hittade en intressant annons som jag diskuterade lite med mamma om. Skickade iväg ett mail till annonsören att jag var intresserad och ställde några frågor, fick ett samtal av just annonsören några minuter senare och pratade en stund, diskuterade lite mer med mamma efter samtalet och skickade senare iväg ett sms att jag fortfarande var intresserad och ville prova den. I onsdags kom annonsören ut till stallet så jag fick prova i lugn och ro på Aragorn, och satan i gatan vad bra det kändes.
Där och då köpte jag en ny sadel - en svart Santa Cruz Pascual i kalvskinn med GenTec. Det finns alltså ingen direkt bomvidd på sadeln utan den ändrar du själv i en liten lucka under sadeln där du breddar alternativt gör den trängre för just den hästen du ska rida. 
Nypriset är i en prisklass jag inte ens skulle tittat på, men den annonserades ut för halva priset - sprillans ny direkt från fabriken i Argentina med alla garantier och lappar kvar. Aragorn var den första hästen som hade den på ryggen.

Jag har fått en helt annan sits i denna sadeln och den ligger sjukt bra på Aragorn, jag behöver knappt ens spänna den för att den ska ligga still - oavsett om vi hoppar, galopperar, rider på volt eller bara skrittar. Sitter som gjuten i den tack vare kalvskinnslädret, galet nöjd med köpet!
 
 
 


förvaringstips för schabrak

då jag inte vill överösa stallets sadelkammare med all min utrustning, schabrak, benskydd osv. så förvarar jag mycket av det här hemma i källaren. eftersom källaren inte har så mycket space den heller, så har jag och mamma fått tänka på att ha praktiska lösningar där det ska vara lätt att komma åt allting men ändå inte ta så stor plats. tänkte dela med mig av hur vi har byggt upp källaren i lite olika inlägg! 
 
om ni är som jag och gärna köper olika schabrak men inte riktigt vet var/hur ni ska förvara de som inte används, så kan jag tipsa om DEN HÄR förvaringspåsen från ikea! stor nog att rymma både dressyrschabrak som hoppschabrak, och även många! schabraken slipper bli skitiga/dammiga och eftersom påsen är genomskinlig har du lätt en överblick för vilka schabrak du har där i utan att behöva öppna den, dessutom kan du välja om du ska förvara den hängandes i handtagen eller kanske liggandes under något skåp/hylla för att spara ännu mera plats.
 
 


Nytt höjdrekord

som jag skrev i förrförra inlägget så har jag fått lite mer hjälp med att få honom stabil i formen, och efter att diskuterat det med tränare, ägare och mig&mamma emellan så har jag under de två senaste ridpassen faktiskt satt på en gummisnodd på honom för att hjälpa honom att hitta en bra form och börja jobba med ryggmusklerna. 
eftersom ridpasset idag skulle bestå av både hoppning och dressyr så satte jag på den men knäppte inte fast den under magen utan bara runt halsringen på martingalen under tiden vi red fram.
tyvärr hände det en olycka i gruppen innan oss vilket resulterade i att ambulans fick tillkallas och vi red i paddocken så länge i väntan på att komma in i ridhuset. ju mer vi red desto mer insåg jag att jag faktiskt inte behövde knäppa fast den, han hade en lägre form och han trivdes där. om det sen är på grund av att han är lättlurad och trodde han var fastspänd, eller om det är som han faktiskt redan har insett att det är bekvämare att jobba med en rundare rygg än en spänd rygg - det vet jag inte, men hoppas självklart på det sistnämnda. 

när vi sedan fick komma in i ridhuset tog vi några språng vilket gick bra. ibland var han något tung i handen och hade någon gång svårt att få upp nosen på honom i anridningen vilket resulterade i ett flackt språng, men annars var han sååå fin! inte alls stressad eller kastade sig över, nu hoppade han över och kom tillbaka fint efteråt. tog även nya höjdrekordet tillsammans på 65 cm ;)
jag känner att jag börjar lita mer på honom vilket gör att jag vågar mig på lite högre höjder igen och tycka det är kul. även om jag har hoppat högre tidigare med andra hästar så har jag haft svårt med att lita på att aragorn verkligen kommer hoppa eftersom han inte var inhoppad innan han kom till mig och totalvägrade på hinder.
 
 


Frågestund?

Tänkte att om det finns några frågor bland er så kan ni ställa de i detta inlägget!

Kanske någonting om Aragorn, hur jag lägger upp träningen, mina tankar kring hantering, något angående privatlivet, tidigare hästar, fobier eller mina "do not's" i stallet, tips på utrustning/produkter? ALLT!

svarar nog i ett eget inlägg.. :)


träningen fortsätter

då jag fick hoppa in på mitt andra jobb i måndags så fick faktiskt min mamma motionera Aragorn åt mig, igår fick han vila och ikväll hade jag tänkt mig någon slags bomövning/markarbete, upphöjda bommar, galoppbommar. ja vi får se vad jag slänger ihop för övning, beror lite på hur mycket överskottsenergi han har idag! 
jag har ockås insett/bestämt mig för att vi behöver ännu mera privatträningar och hjälp med fokus på grundridning och stabilitet. visst går han ner i form, men han är inte stabil och kan jobba själv i formen utan jag måste plocka med inenrtygeln i vartenda steg och då blir det lätt att han pendlar fram och tillbaka med huvudet.. och även att han tar alla skänklar som (rejält) framåtdrivande, är man på volten så kan han liksom inte acceptera innerskänkeln och sedan forma sig efter den utan han försöker mest att springa ifrån den... nej, mer träning nu!
 
för att besvara eventuella frågor om tofsarna i manen, så är det bara ett tappert försök i att lära manen att ligga på samma sida... :) 


som ett brev på posten

suck, aragorn har fått mugg. såg det igår när jag hade tagit in honom.. har tidigare sett att han varit lite mer rosa i karleden på vänster bak så har hållt lite extra koll där men igår satt leran kvar där som små kulor trots att de lätt hade lossnat på övriga ben så anade att det var mugg.. mamma följde med och tvättade rent det med jag höll honom då han lätt blir lite otålig när han ska stå still i stallgången ;)
 
borstade först bort all lera/sårskorpor, gnuggade sedan ordentligt med Grön Såpa (bakteriedödande) samt smorde in med Helosan efteråt, håller tummarna för att det ska bli bättre nu. Hur gör ni för att behandla mugg?
 
lite suddig bild men idag red vi ut själva (!!) en kort runda som avskrittning efter ett pass i paddocken, första riktiga uteritten för hans del. spänd och tittig men försökte inte hitta på någonting! man kan ju inte begära så mycket mer när hästen är 11 år, bara riden i 1 år och hade dessutom aldrig varit utanför den förra bakgården innan han kom hit!