Häng med i vår utveckling!

Gott nytt år...

... önskar jag och Aragorn!

bättre uppdatering kommer imorgon när jag är hemma igen!


Dagens outfit

 
Träns - Hööks   //   Pannband - Perfect Sit of Sweden   //   Tyglar - Dyón
Sadel - Santa Cruz "Pascual"   //   Sadelgjord - Hööks   //   Schabrak - (Danmark)
Fårskinnspad - Hööks   //   Benskydd - Veredus Carbon Gel   //   Ländtäcke - Mias RS


Älskade rea-shopping!

Jag tog en vända inom Bengts Hästsport i Veberöd idag igen och jag kunde bara inte hålla fingrarna i styr så det var några grejer som fick följa med mig hem för ett vrakpris, älskar rea!
 
  • Ett par handskar från Roeckl (inhandlades dock i lördags), mitt förra par fick tyvärr utstå ett stycke Mascot som "råkade" bita sönder tummen så det var alltså bara till att köpa ett par nya. Älskar verkligen Roeckl's handskar!

  • Finfint ländtäcke i ylle från Mias RS. Färgen blir inte riktigt rättvis på bilden, men det är verkligen jättefint. Ska självklart invigas idag så ska försöka komma ihåg att ta med kameran till stallet så ni får bättre bild på det. :)

  • En WashBar Shampoo Bar. Har ni hört talats om det innan? En antiinflammatorisk tvål som man kan använda på både hästar och hundar så kan det hjälpa mot irriterande hud, klåda, löss/loppor och till och med mugg på hästarna. Återkommer med en recension när jag har använt det några gånger!

  • En ny tränshängare att ha på boxdörren och en hake att hänga vattenhinken i :)
 
 


Bra hoppövning

Även om Aragorn just nu är under igångsättning och har alldeles för mycket energi för att börja hoppa igen så har jag börjat tänka på olika övningar som vi ska göra. Vår senaste övning var verkligen jättebra för honom (och säkert för andra hästar som gärna springer på lite) så den kommer vi att göra igen.
 
 
Som ni ser så är det en ganska enkel övning som man kan fortsätta på hur länge som helst nästan, volten använde jag mest för att checka av följsamheten innan anridningen. Den kan man ju även placera var som helst, om man ens behöver den.
Min tanke bakom det hela var att travhoppa hindert och sedan hinna få tillbaka honom i balans och önskvärt tempo innan och över bommarna, ibland gick det bättre än andra gånger. Vill man så kan man även ändra så att du fattar galopp i anridningen eller direkt efter bommarna, men just nu kommer jag i alla fall att travhoppa för att stärka vår kommunikation i anridningen innan vi provar i galopp. :)


Totalt urkass uppdatering...

... och jag kan väl egentligen inte skylla på något annat. Jag har verkligen inte orkat sätta mig vid datorn för att skriva något inlägg, och jag vet inte vad jag skulle gjort för mobil uppdatering heller.. Jag hoppas att ni har haft en bra jul iaf och spenderat den med de som ni tycker om!

Aragorn har jag i alla fall börjat sätta igång nu igen efter den lilla viloveckan, det kryyyyper i brallorna på honom just nu. Han vill göra aaallt just nu, en dag satte vi till och med en piaff! Haha, den ni - jag utbildade honom till Grand Prix-dressyrhäst i hemlighet... ;) nej skämt å sido, men vi lyckades faktiskt med en piaff när han var så himla taggad och bara taktade i skritten! Det var bara att ta några små snabba förhållningar så trampade han på finfint där..
 
Jag vill ha MÅNGA idéer nu om vad för typ av blogginlägg ni vill läsa!
outifts / min utrustning / favoritmärken / åsikter om .... / nya inköp / planering / ridövningar - YOU NAME IT!

foto taget av Linnea Ekenberg


Fotograferingsknep!

Jag fick en förfrågan om jag kunde ge lite tips som hur man får endast motivet i fokus och bakgrunden suddig så ska försöka ge er svar utan att bli rörig. Det är lättast om ni förstår de manuella inställningarna på er kamera för att kunna få till resultatet bättre!
 
En suddig bakgrund handlar främst om bländaren men också hur bakgrunden ser ut.
Desto större bländare, desto suddigare bakgrund. När det handlar om bländaren så måste man tänka tvärtom, för när bländaren är stor så är bländartalet litet. Alltså blir det mer: stor bländare - lågt bländartal - suddig bakgrund.
 
Ett exempel:
 
Tyvärr kan man ju inte alltid välja bakgrunden, speciellt inte när man är ute på tävlingar, utan då får man ta det som det är liksom. Ett tips jag kan ge er om ni har objektiv med ett högre bländartal som lägsta möjliga, är att ta bilder när motivet är närmre er och längre ifrån den röriga bakgrunden. Det kan hjälpa till med att få en mer suddig bakgrund. 

Inför denna säsongen införskaffade jag mig Canons objektiv 70-200mm f/2.8 och har därför haft det lättare för att få till en suddig bakgrund. På bilden nedan är det lättare att se vad jag menar med en stor bländare/ett lågt bländartal då både bakgrunden och ekipaget i förgrunden är ur fokus.
 
 
Det sista tipset jag kan ge er är att ÖVA, ÖVA, ÖVA! Gå ut och fotografera helt meningslösa grejer och prova er runt bland inställningarna, ha kul med er kamera så kommer ni se resultaten!


Rambo Micklem Competition Bridle

Är sugen på att införskaffa mig ett Micklem-träns till Aragorn, är det någon som har erfarenhet av det och hur det är storleksmässigt?

Bild lånad HÄRIFRÅN.


Presentation - Aragorn

Vad tusan, ni har ju aldrig fått en ordentlig presentation om Aragorn! Han blev ju mer eller mindre bara lite lätt inslängd här på bloggen när jag började rida honom..
 

Aragorn
e: Akribori     |     ue: Bellini
 
Aragorn är en valack född 2003, han gick som hingst fram tills han var 6 år då han från början faktiskt var tänkt som ett hingstämne men planerna ändrades och han kastrerades. Som nybliven 4åring blev han inriden men sedan blev det inget mer med det så sedan var han helt enkelt bara en sällskapshäst till deras övriga tävlingshästar. En väldigt fin sällskaphäst dock. Förra sommaren togs saken i händerna igen och då blev han inriden igen och därefter mest grundriden någon gång i veckan.

Jag började rida honom hos ägarna i mitten/slutet på Maj och har ridit honom kontinuerligt sedan dess. Det var stor skillnad att rida honom jämfört med hästen jag red tidigare och det tog mig rätt så lång tid att komma på hur han fungerade bäst. I Augusti så flyttade jag honom till Vasaholm då det ligger några minuter närmre, ridhus, bättre ridvägar och tillgång till tränare - med andra ord så har vi bättre utvecklingsmöjligheter här.

Ägarna är även mammas bekanta sedan tidigare och det är på det sättet som min väg korsades med Aragorns. De var bara glada att Aragorn nu kom till användning och att jag kunde fortsätta att rida samt utbilda honom. Jag är så himla glad över att jag fått denna chansen och får lov att ha honom som min egen häst, han behandlas som en prins och kommer alltid att göras så länge han finns i min vardag. ♥


Tävlingscollage

 
5035 bilder har jag tagit under utomhussäsongen i år där Grevlundagården nog tar hem priset som säsongens finaste anläggning (bilden längst ner till höger är från Grevlunda) med en utsikt som är nästintill oslagbar.
 
Vill ni att jag ska lägga upp några smakprov från varje tävling?


hard work pays off

igårkväll fick jag en "uppenbarelse" där jag insåg hur mycket som faktiskt har förbättrats på min och Aragorns resa sedan jag fick hem honom.

han var inte direkt sällskaplig tidigare, nu är han betydligt mycket mer kelig och nyfiken. han brukar ta ner huvudet till mig om jag sitter på huk och borstar benen till exempel för att lukta på mig och gärna pilla lite på min mössas pälsboll ifall jag har den på mig.. ;)

det gick inte ens att spola benen på honom, fick höra av de som hade honom innan att de var 3 man som försökte hålla honom och ändå drog han iväg med de bara vattnet nuddade hoven. igår spolade jag benen på honom helt själv och han stod och sov. tillit? ja den har jag nog fått av honom.

• han var aldrig utriden. vi har nu ridit ut två turer utan hästsällskap och det har gått kanon, tyvärr har jag svårt nu att hinna med uteritter eftersom jag oftast stänger på jobb kl 18 och dessutom jobbar helger men så fort jag har tid så ska vi ut fler gånger!

han kunde inga sidvärtesrörelser alls. idag kan han de nästan helt. :)

• det kunde ta mig MINST fem minuter ibland att bara få honom över en bom/minikryss. med andra ord, han hade aldrig hoppats eller ens jobbat med bommar. i tidigare inlägg ser ni en video där vi hoppar iaf 75 cm med lätthet, han tar knappt ens i. nu ska vi ligga lite mer på den höjden för att bygga upp hans självförtroende, sen höja successivt. 

min finaste. <3


Gårdagens hoppning

De senaste gångerna vi har hoppat så har Aragorn varit ganska så explosiv, antingen har det varit av eller på.. Igår hade vi ridhuset för oss själva och provade helt enkelt att göra tvärtom - istället för att ha småhinder, nöta lydnad och bli ovänner så höjde vi upp hinderna en bit för att han skulle lägga energin på att hoppa uppåt och inte framåt i en väldans fart. Resultatet blev också tvärtom, han ville inte riktigt sakta av efteråt när jag ville men det var inte alls som det har varit de andra gångerna! Räcket slutade nog på 75/80cm och oxern låg på 65cm.

Under vartenda ridpass denna veckan så har han gått som en klocka, från början till slut.
Just nu känner jag bara "FAN vad kul det är att rida!"
 
 


filmsnutt

Aragorn har haft en liten vila nu i 4 dagar då vi i onsdags hade en riktig dressyrträning för Christel - och det gick så jäkla bra! Hittade verkligen ridningen då, som minst sagt gav resultat, så han fick en välförjänt vila med ett kiropraktor-besök i fredags där han/jag också fick beröm för att han hade musklat upp sig fint sen sist.

Kvällens ridpass var ett enkelt grundläggande pass där mycket fokus låg på att bara få honom att koppla av, försökte ta med mig mycket av vad Christel hade sagt och det gick bra även ikväll! Han var pigg och ville inte riktigt skritta fram utan bara taktade, men den energin vände vi på rätt håll i traven.
Något studsig i galoppen men fattningarna tog han bra utan att rusa iväg, det är bara vänstergaloppen som ska stärkas mer. Skippade både gummisnodden och martingalen ikväll, om han fortsätter i den här riktningen så dröjer det nog inte länge innan de ligger dammiga på hyllan :)
Jag hade kunnat fortsätta skriva här i evigheter, men med risk för väldigt långt inlägg hehe så avslutar jag det här. Känslan var väldigt fin.
 
 


Perfect Sit of Sweden

när månadens lön kom så tog jag tag i saken och beställde hem ett nytt pannband från PS of Sweden, valde det guldiga och det blev såå snyggt på honom! Så himla fint irl också.
 
Golden Eye.


thinking out loud

 
vissa dagar saknar jag fotograferingen mer än andra dagar, idag är en sån dag där jag saknar det lite mer och faktiskt funderar på att komma tillbaka - starkare än innan.